10 tips om je kind na de vakantie weer op tijd op school te krijgen

De kerstvakantie is voorbij en alle kinderen gaan weer naar school. Het kan best een uitdaging zijn om je kind op tijd op school te krijgen, zeker na een vakantie. Deze tips van ‘Ouders van Nu’ kunnen helpen.

Tip 1: Leg kleding de avond van tevoren vast klaar

Leg kleding de avond van tevoren vast klaar. Compleet met ondergoed, sokken en accessoires. Dat scheelt ‘s ochtends gekibbel en gezoek. Is je kind het vaak niet eens met jouw keuze? Overleg dan voor hij of zij naar bed gaat.

Tip 2: Bereid ook andere dingen in de avond vast voor

Je kunt ‘s avonds ook vast de broodtrommel klaarmaken en gymspullen inpakken. Ontdek je dat die vuil zijn, dan heb je nog tijd voor een spoedwasje. En wie weet vind je onderin de tas een belangrijke (nieuws)brief die je kind vergeten was te geven 😉

Tip 3: Op tijd naar bed

Probeer te zorgen dat je kind op tijd in bed ligt. Uitgeslapen kinderen worden vaak vrolijker en energieker wakker, waardoor het ochtendritueel vaak ook sneller zal gaan. Lastig om na de vakantie weer op tijd naar bed te gaan? Begin al een paar dagen eerder met het vervroegen van de bedtijd, bijvoorbeeld elke dag een kwartier. Zo is de overgang niet zo groot.

Tip 4: Laat je kind zelf een wekker uitzoeken

Je kind zal zich meer aangesproken voelen om eruit te komen als zijn of haar eigen wekker afgaat.

Tip 5: Zelf doen

Wassen, aankleden, tandenpoetsen: moedig je kind aan om het zelf te doen en help alleen als het nodig is. Het geeft je kind een trots gevoel als hij of zij het helemaal zelf kan en uiteindelijk scheelt het jou veel tijd.

Tip 6: Houd het ontbijt eenvoudig

Geen Instagram-waardige smoothies, houd het ontbijt op schooldagen eenvoudig. Gezond kan ook snel: een bak yoghurt met muesli en fruit of een dubbele volkoren boterham met kaas geeft genoeg energie tot de pauze. Koop eventueel gesneden diepvriesfruit en laat dit ’s nachts ontdooien. 

Tip 7: Maak een vaste plek voor schoenen

Eén vaste plek voor schoenen scheelt ’s ochtends banken opzij schuiven en kasten doorzoeken. Zorg dat het een gewoonte wordt voor je kind om schoenen altijd op die plek uit te doen als hij of zij thuiskomt.

Tip 8: Noodtasje

Leg een ‘noodtasje’ bij de voordeur of in de auto met een haarborstel, elastiekjes, snoetenpoetsers, pakjes crackers en een flesje water. Zo heb je bij grote haast altijd het hoognodige bij de hand.

Tip 9: Gebruik pictogrammen of tekeningen

Sta je elke ochtend dezelfde instructies te geven en lijkt je kind maar niet te onthouden wat de bedoeling is? Teken ze in duidelijke stappen op een groot vel of print een dagritme-kaart uit via GratisBeloningskaart.nl. Zo ziet je kind plaatje voor plaatje wat er van hem of haar wordt verwacht. Dat geeft je kind houvast en jij kunt ernaar verwijzen terwijl je het ontbijt vast klaarmaakt.

Tip 10: Maak tijd voor een knuffel

Maak altijd tijd voor een knuffel. Het kost maar een paar seconden en een dikke kus is veel waard!

Bron: Ouders van Nu

Deel dit artikel: